Üzleti Virtuális Magánhálózat (VPN)

Mire tudom használni a VPN szolgáltatást?

A VPN -t sok cég alkalmazza otthoni munkavégzés támogatására. Szolgáltatásunk segítségével egy nagy, céges számítógép adathálózatot alakíthat ki. Akik becsatlakoznak a VPN-be, azok úgy tudnak együttdolgozni, (az irodában és a távol dolgozók egyaránt) mintha csak egy irodában ülnének. Elérik a közös hálózati nyomtatót, hálózati scannert, fájlszervert és a belső Intranetes szolgáltatásokat. Ezzel a szolgáltatással soha többé nem kell lyukakat nyitnia a tűzfalán, a céges dolgozók irodán kívüli munkájának támogatásáért.

Hogyan működik a VPN?

Felhasználói oldalról nézve ha külső telephelyeken dolgozik akkor sincs semmi teendő, mert a Routerek és egyéb eszközök már össze vannak kapcsolódva a VPN-en keresztül.
Külső helyen a kliens számítógépen a belépés a VPNbe pár kattintásal kezdeményezhető, de sok esetben még erre sincs szükség, mert pl. egy VPN kompatibilis router esetén, a hálózati eszköz megold mindent. Ugyanígy Androidos telefonon keresztüli mobilnet megosztásnál sincs semmi nehézség, mert az újabb Androidos telefonok is felismerik a VPN-t, akárcsak a számítógépek, melyeknél szintén beállítható, hogy amennyiben nincs fent a VPN-ben, automatikusan csatlakozzon.

Technikai oldalról nézve van egy VPN kiszolgáló, ahova minden hálózati eszköz vagy dolgozói számítógép be van csatlkozva, és a VPN kiszolgálónk biztosítja a kommunikációt.

Szükségem van fix IP címre?

Nem, mert fix IP címre csak a VPN központjának működtetéséhez lenne szükség, de a VPN központja nem az Ön egyik telephelyénél van, hanem a mi VPN kiszolgálónk. Az Ön eszközei mind kliens funkciót látnak el, ezért nincs szükség sem drága eszközök vásárlására, sem fix IP cím biztosítására, sem nagy sebességű Internetre előfizetni a VPN központjának kiszolgálásához.

Milyen sebességű Internet kapcsolattal rendelkezik a VPN kiszolgáló?

Jelenleg egy 200 MBit/sec szimmetrikus (tehát a le- és feltöltés sebessége megegyezik) Internet kapcsolattal rendelkezik.

Tehát akkor mindenki ugyanarra a VPN központi kiszolgálóba lép be? Más előfizetők is?

Igen, de ez nem okoz problémát, mert a rendszerünk elkülöníti a különböző felhasználók kapcsolatait, és nem engedi máshova a kommunikációt, csak az engedélyezett irányokba.

Milyen protokollokat támogat a VPN szolgáltatás?

PPTP illetve IPSec alapú kommunikációt támogatunk kliens oldalakon. Ezek mind megtalálhatóak Windows XP-től felfelé, valamint Android és Apple termékekben.

Milyen routereket támogat a VPN?

Routerek tekintetében mi Mikrotik alapú routereket ajánlunk, ezek távfelügyeletét vállaljuk. De végső soron bármelyik a fentebb felsorolt VPN protokollt támogató router használható, ha más nem, egy egyéni firmware telepítésével kompatibilissé tehető.

Mikrotik routereink megbízhatóak, minden igényt kielégítenek.

Hogyan történik a VPN bevezetése?

Sajnos a sokféle beállítási lehetőségek miatt némi hangolás minden esetben szükséges ahhoz, hogy egyből működjön a rendszer.

Első lépésben fel mérjük a meglévő hálózati, aktív eszközöket, azok beálításait, majd javaslatot teszünk a módosításokra. Ezekre rákészülve azután kb. egy óra alatt elvégezhető minden beállítás.

Hálózati nyomtató és egyéb eszközök esetében elképzelhető, hogy az összes kliens számítógépen át kell állítani bizonyos paramétereket, ezek általában gyorsan megvannak. De egy jól felépített hálózatnál még erre sincsen szükség.

A hálózati eszközök átállítása után a VPN már használható is.